УГЛЕДНИ ЧАС Косовски бој у народној епској књижевности

uck16 Све су наше јуначке песме о Косову.

 Куд код да пођу јунаци наше епике долазе са Косова.

 Народ се селио, и у нове крајеве смештено је старо памћење, али Косово није заборављао.

 Гусларев сан о слободи и правди јесте небеско царство - косовски завет.

                                                            Вук Стефановић Караџић

Опширније...

УГЛЕДНИ ЧАС ЈАБУКА КАО КЊИЖЕВНИ МОТИВ

ucj9Поводом Светског дана јабука, 20. октобра, у нашој школи реализован је угледни час за ученике шестог, седмог и осмог разреда на тему Јабука као књижевни мотив.
Кроз презентације, које је припремила наставница српског језика Оливера Крупеж, подсетили смо се и проширили знања о томе какву све симболику има јабука у књижевности, у којим књижевним делима се појављује, али говорили смо и о примени ове воћке у свакодневном жвоту. Јабука, између осталог, симболизује здравље, плодност, дуговечност и мудрост, има митолошко и библијско значење. Јабука је основни мотив многих песама, бајки, прича и митова. Група ученика која похађа лингвистичку секцију имала је задатак да у Вуковом Рјечнику и Речнику МС пронађе што већи број изведеница чији је корен управо реч јабука.

Опширније...

ПОСЕТА ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

im9Посета Историјском музеју у Београду оставила је снажан утисак на ученике осмог разреда.
Ученици три одељења осмог разреда са својим наставницама историје Јаном Митровић и Маријом Чвркић имали су прилику да уживају у изложби на тему Првог светског рата. Аутентичним видео материјалима, необичном сценографијом, разним звучним и светлосним ефектима ова изложба веродостојније је приближила догађаје из последњих ратних година када је српска војска започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Опширније...

A CHRISTMAS CAROL

c1THE AMERICAN DRAMA GROUPE EUROPE PRESENTS A CHRISTMAS CAROL BY CHARLES DICKENS, WITH PROFESSIONAL ENGLISH SPEAKING ACTORS.

The Britain and American Drama Group Europe група је професионалних глумаца која је извела Божићну причу Чарлса Дикенса на енглеском језику.

Опширније...

ПРВА НАГРАДА НА ЕДУКИНОМ КОНКУРСУ ЗА УГЛЕДНИ ЧАС

edukaИздавачка кућа Едука из Београда већ пет година објављује конкурс за угледне часове који су прилагођени образовним и васпитним потребама ученика савремених генерација. Најбољи радови објављују се у зборнику Час за углед како би били доступни свим учитељима и наставницима.

Опширније...