НА ПРЕДСТАВИ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС

IMG 9644

У четвртак, 7. новембра 2019. године, у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку изведена је представа по роману „Лето када сам научила да летим” наше познате књижевнице Јасминке Петровић.

Опширније...

ЗАШТИТА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Од августа 2019. године примењује се Закон о заштити података о личности. Све потребне информације и обавештења можете наћи на линк-овима.

Опширније...

УГЛЕДНИ ЧАС Косовски бој у народној епској књижевности

uck16 Све су наше јуначке песме о Косову.

 Куд код да пођу јунаци наше епике долазе са Косова.

 Народ се селио, и у нове крајеве смештено је старо памћење, али Косово није заборављао.

 Гусларев сан о слободи и правди јесте небеско царство - косовски завет.

                                                            Вук Стефановић Караџић

Опширније...

УГЛЕДНИ ЧАС ЈАБУКА КАО КЊИЖЕВНИ МОТИВ

ucj9Поводом Светског дана јабука, 20. октобра, у нашој школи реализован је угледни час за ученике шестог, седмог и осмог разреда на тему Јабука као књижевни мотив.
Кроз презентације, које је припремила наставница српског језика Оливера Крупеж, подсетили смо се и проширили знања о томе какву све симболику има јабука у књижевности, у којим књижевним делима се појављује, али говорили смо и о примени ове воћке у свакодневном жвоту. Јабука, између осталог, симболизује здравље, плодност, дуговечност и мудрост, има митолошко и библијско значење. Јабука је основни мотив многих песама, бајки, прича и митова. Група ученика која похађа лингвистичку секцију имала је задатак да у Вуковом Рјечнику и Речнику МС пронађе што већи број изведеница чији је корен управо реч јабука.

Опширније...

ПОСЕТА ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

im9Посета Историјском музеју у Београду оставила је снажан утисак на ученике осмог разреда.
Ученици три одељења осмог разреда са својим наставницама историје Јаном Митровић и Маријом Чвркић имали су прилику да уживају у изложби на тему Првог светског рата. Аутентичним видео материјалима, необичном сценографијом, разним звучним и светлосним ефектима ова изложба веродостојније је приближила догађаје из последњих ратних година када је српска војска започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Опширније...

Још чланака...