Чачак, Србија
Понедељак - Петак 7:30-19:30

Свети Сава и пчеле

Угледна активност у оквиру Светосавске недеље у школи

У оквиру Светосавске недеље, 26. јануара 2022. године одржан је час посвећен Светом Сави и значају пчела у Српској православној цркви, као и о значају пчела као бића на нашој планети.

Ученици одељења VII/1 Мина Дулановић, Бојан Божовић и Алекса Алексић представили су ученицима одељења V/3 своје презентације на ову тему. Ученици V/3 су кроз вршњачку едукацију могли да науче зашто су пчеле важне за биљни и животињски свет, а нарочито за човека и колико је наша Православна црква поштовала ова бића још од настанка хришћанске вере па до данас. Свети Сава и његов отац Свети Симеон били су велики поштоваоци пчеле и сваки манастир морао је имати пчелињаке. Први писани документ код Срба где се помиње пчеларство јесте Хиландарска повеља Светог Симеона из 1198. године којом је, осим осталог, манастиру даровао и четири пчелињака и са сваким пчелињаком по два пчелара.

Значај пчела за природу је велики, сматра се и да би велики број биљака ишчезао ако би пчеле нестале. Пчелињи производи, као што су мед, восак и прополис – веома су цењени и у свим данашњим манастирима се од њих спремају различити мелеми и лековита средства, што говори о значају пчела.

Ученике је веома заинтересовала ова тема па су на крају часа постављали различита питања о пчелама на које је са задовољством одговарала њихова наставница биологије.

Маријана Марковић, проф. биологије