Чачак, Србија
Понедељак - Петак 7:30-19:30

Свечано смо обележили Савиндан

И ове године смо, као и годинама уназад, 27. јануара прославили име светитеља Саве, у Свечаној сали, у присуству чланова колектива школе, родитеља ученика, представника Школске управе Чачак и представника локалне самоуправе.

Пригодни програм поводом Савиндана започео је музичким програмом хора наше школе, који више од једне деценије изузетно успешно води наставница Виолета Славковић. Након Светосавске химне чули смо композиције: Радуј се и И то је, то је све, као и Савине речи Леонтине Вукомановић која је дала одобрење за извођење ове песме. Потпури српских песама изведен је уз музичку пратњу Милоша Ристановића из КУД-а „ФРА”.

О Растку Немањићу, монаху и светитељу Сави, утемељивачу српског православља, државности, образовања и верске културе у Србији, првом архиепископу, законодавцу, књижевнику, нашем великом просветитељу и заштитнику српских школа, градитељу, ктитору и ходочаснику, енергичном државнику, саговорнику царева, краљева и црквених великодостојника, неуморном посленику у свим сегментима световног и духовног живота српског народа, говориле су ученице VIII/4 – Јулијана, Елена, Мина, Александра и Лена.

Ученици другог разреда су кроз кратке скечеве истакли Савин труд, снагу, мудрост и љубав према свом народу, а ученица петог разреда наше школе и трећег разреда музичке школе Вера Аћимовић одсвирала је етиду Ађитато Фридриха Бургмилера.

Драматизовано предање Путовање Светог Саве које сведочи о предодређености најмлађег царског сина за велику мисију, развијање духа светосавља, духа доброчинства, материјалног препорода, истинољубља, културног уздизања, хуманизма и човекољубља, као и високих моралних начела – припремили су талентовани глумци наше школе са наставницом српског језика и књижевности Тањом Ђорђевић и вероучитељем Ђорђем Чоловићем.

 

 

 

 

 

 

 

http://tanjadjordjevic.blogspot.com/2023/01/blog-post.html?m=0

http://tanjadjordjevic.blogspot.com/2023/02/blog-post.html?m=0