Чачак, Србија
Понедељак - Петак 7:30-19:30

Питагора и његови ученици на Европској ноћи истраживача
Ко у школи не научи све што је потребно, тај ће храмати читавог живота.

Тринаесту Европску ноћ истраживача у Чачку организовао је Центар за стручно усавршавање уз подршку Центра за промоцију науке. Манифестација је ове године трајала од 26. до 30. септембра. Слоган манифестације био је Улице под светлом науке, а циљ да се наука популаризује и научна достигнућа представе кроз уметност.

Представа Питагора и његови ученици одржана је 30. септембра 2022, у Малој сали Градске библиотеке, а сценарио за представу написала је наставница математике Биљана Новковић на основу дела Милутина Миланковића Оснивачи природних наука. Сценарио по ком је представа рађена, заједно са реализованом представом, ушао је у десет најкреативнијих угледних часова пристиглих на конкурс који је расписао Центар за промоцију науке под именом Лица математике 2016. године.

Представа обједињује природне и друштвене науке – математику, географију, историју, физику, техничко и информатичко образовање, уметност и културу уопште. Представу је режирала наставница српског језика и књижевности Јелена Јововић, техничка подршка била је наставница техничког и информатичког образовања Лела Симеуновић, а костиме за представу урадила је Сања Живановић, наставница ликовне културе. Насловну улогу понео је Александар Јовашевић, Милутина Миланковића глумио је Огњен Трифуновић, а улоге старијих и млађих Питагориних ученика представили су Давид Савковић, Лука Витас, Теодор Лазовић и Сава Доневић.

У октобру имали смо два извођења у школи – 24. и 25. октобра од 12.00 часова, у Свечаној сали, када су представу видели ученици шестог, седмог и осмог разреда. Ученици су гледајући представу имали прилику да нешто више науче о Питагори и о примени Питагорине теореме у пракси.