Чачак, Србија
Понедељак - Петак 7:30-19:30

Ко не памти, поново преживљава
Угледна активност у оквиру Светосавске недеље

У оквиру Светосавске недеље у ОШ „Милица Павловић” реализована је у осмом разреду угледна активност Ко не памти, поново преживљава, о 27. јануару који се као датум повезује са ликом и делом Светог Саве, али је у свету значајан и као Међународни дан посвећен жртвама холокауста, одабран према датуму када су совјетске трупе ослободиле концентрациони логор Аушвиц. Због епидемиолошке ситуације, угледни час је одржан према моделу комбиноване наставе: део ученика VIII/2 пратио је презентацију и излагање у учионици, а остали путем Тимса.

Остварена је корелација између више предмета: српски језик и књижевност (биографија и стваралаштво Данила Киша: Ливада у јесен, Еолска харфа, Ноћ и магла; Дневник Ане Франк, Крвава бајка Десанке Максимовић, Кајо Ритер, Дечак у пригастој пиџами, Хилда Дајч, Писма) историја (лекција из уџбеника за 8. разред: Последице рата – холокауст, геноцид, страдања у Другом светском рату), географија (топоними, положај логора и стратишта у Југославији и у Немачкој), грађанско васпитање (прва изложба о страдању српског и јеврејског народа у Уједињеним нацијама у Њујорку, под називом Јасеновац – право на незаборав, одржана 2018. као сведочанство о страдању два народа); ликовна култура (Изложба Клицање и беда у ренесансном дворцу Шалабург у Доњој Аустрији, која прати и разоткрива два велика мита који се  вежу за војску Аустроугарске монархије и Први светски рат; изложба Немачког историјског музеја Уметност у холокаусту: сто слика из комеморативног центра Јад Вашем у Јерусалиму, изложба стваралаштва логораша), информатика и рачунарство (употреба интернета и техничка подршка за представљање наставног материјала путем Тимса).

Главни циљ часа је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и све остале антифашистичке жртве Холокауста и геноцида.

Почетни слајдови пренели су поруке Светог Саве:

Молим оне који ће после мене бити, испуните оно што ја због кратковременог живота не доврших.

Нико лењив није никада постигао победу, нити је ко спавајући и сањајући победио; оних су победни венци који добро трче, који се труде, који се боре, који издрже трудове од борби. Кроз многе невоље, каже Господ, ваља вам ући у царство небеско.

Не мешај се са безумнима. Тражи премудрости, да поживиш. Исправи сведочанства у разум.

Након подсећања на светле светосавске узоре засноване на љубави, разумевању и тежњи ка духовној чистоти и исправности, приказане су страшне слике безумља и суровости које су, на жалост, историјске чињенице.

Сећањем на жртве показујемо одговоран однос према прошлости и наслеђу. Треба сачувати прошлост од заборава, а кроз суочавање са примерима бруталних угрожавања људских права и живота, ученицима је указано на етичке принципе, на толеранцију и на потребу да поштују људска права и слободе.