Обележили смо Светски дан јабука

У ОШ Милица Павловић” Чачак већ читаву деценију обележава се Светски дан јабука угледним часовима, предавањима и радионицама које имају интердисциплинарни карактер. Успешно се повезују биологија, српски језик и књижевност, лексика и граматика, историјске околности и митови, географска обележја, ликовна и музичка култура, народна традиција.

Ове школске године ученици одељења VI/1 и VI/3 имали су прилику да обогате своје знање о јабуци као биљној врсти и ономе што може значити за људски организам. Кроз решавање асоцијација, откривалицу и усмена питања, обновили су и утврдили знање о јабуци као књижевном мотиву у нашој и страној књижевности, као лексичкој одредници, али и о мотиву јабуке у ликовној уметности и уметности аранжирања.

Подстицајне презентације, питалице и асоцијације на тему јабука које су приредиле Оливера Крупеж, наставник књижевности и српског језика и Маријана Марковић, наставник биологије, послужиле су да ученици сазнају занимљивости о њој и њеним благотворним дејствима, као и могућностима коришћења. На крају су се ученици са задовољством послужили јабукама које се, ако су непрскане, препоручују као укусна и здрава ужина, што је додатно допринело лепој и динамичној атмосфери на овој угледној активности.

На овај начин развијају се компетенције за учење, комуникацију, естетичка компетенција и одговоран однос према здрављу, што потврђују утисци ученика са овог часа.

Dan jabuka uvodna

Dan jabuka 1   Dan jabuka 2
Dan jabuka 3   Dan jabuka 4
Dan jabuka 5   Dan jabuka. 6