Караван културе говора

Град Чачак, у сарадњи са ЦСУ Чачак, учествовао је у реализацији пројекта „Караван културе говора”, који се спроводи под покровитељством Министарства културе. Предавачи су били: проф. Радован Кнежевић, хуманиста Арно Гујон, глумац и комуниколог Слободан Роксандић, Марко Миловановић, Стеван Моровић и Милан Босиљчић.

У уторак, 3. 11. у 19 часова у Скупштинској сали, наставници, професори, директори школа и јавних установа присуствовали су стручној трибини на тему значаја културе говора.

Ученици 7. и 8. разреда, као и средњошколци, позвани су да учествују на дводневној радионици и трибини, које су одржане 3. и 4. 11. 2020. године.

На радионици коју је организовало удружење Изражајност” научили смо зашто је култура говора важна и шта је чини. Уз разговор са предавачима постепено смо проналазили најбитније делове културе говора, нпр. артикулација, гестикулација, говор тела. Такође смо приметили да сви непрестано користимо поштапалице тј. речи које се често користе, а непотребне су (па, ааа, овај). До краја дводневне радинице успели смо да избацимо поједине поштапалице из реченица, а такође смо научили вежбе помоћу којих ћемо их у потпуности искоренити. Један део радионице, свима омиљен, био је јавни наступ. Неколицина нас је пред присутнима представила себе, а потом и неку особу коју цени и поштује.

Предавачи су након наших изведби давали своје стручно мишљење. Код неких су уочили урођени” говорнички таленат, а код неких потенцијал који може да прерасте у нешто веће. Радионица је била одлично организована и бавила се темама којих у нашим школама има премало и посветила се култури говора ученика која може помоћи да изградимо своје животе.

Захваљујемо Удружењу што нам је пружило шансу да научимо нешто ново и надамо се њиховом поновном доласку у наш град.

Душан Допуђа VIII3

KKG1   KKG2
KKG3   KKG4