ЛЕПА РЕЧ КОШТА МАЛО, А ЗНАЧИ МНОГО
Угледна активност у оквиру Светосавске недеље

LLMK4Наставнице српског језика Маријана Трифуновић и Бојана Никшић организовале су у среду, 29. јануара 2020. године, у оквиру Светосавске недеље, радионицу у својим одељењима петог разреда. Садржај радионице чинила је интерпретација савременог романа за децу, под називом Лепа реч кошта мало, а значи много.

Ученици петог разреда (одељења 5/1, 5/3 и 5/6) на почетку школске године пријавили су се за учешће у Читалачком маратону, интересантној активности која већ другу годину за редом постоји у оквиру Годишњег плана рада школске библиотеке. Током првог полугодишта ученици су читали роман за децу Чудо, чувене америчке књижевнице Р. Х. Паласио, и уз препоруку прослеђивали га заинтересованим другарима из свог или других одељења петог разреда. Прича о Августу Пулману, једном необичном десетогодишњаку који је на игралишту често крио лице под маском астронаутске кациге, и на крају романа, стигао до најуспешнијег ученика у једној престижној школи, дирнула је ученике који су са задовољством учествовали у радионици.  
На подстицај и уз помоћ својих наставница ученици су се освртали на Августове особине које га не чине дечаком са посебним потребама већ посебним дечаком. Почетну позицију чинило је упознавање Августа површно, кроз оно што свако може да уочи при првом сусрету са њим. Уследило је упознавање са његовим навикама, интересовањима, жељама, потребама... све до откривања оног најскривенијег, најбољег, најсветлијег у Августу, што можемо открити само ако човеку пружимо прилику. Цепајући срце сваки пут кад их заболи неправда, некултурна или груба реч, ученици су из позиције дечака проживљавали оно са чиме се Август борио откако се родио: са ругањем, вређањем, малтретирањем и осудом средине.
... Јер сваки који је рођен од Бога, побеђује свет – мисао је којом су ученици завршили час и закључили да се образујући и непрекидно радећи на себи богати духовни свет човека.
Кад имате избор да будете фини или да будете у праву – будите фини!

LLMK1

LLMK2

LLMK3