СТОПАМА СВЕТОГ САВЕ

 Угледни час српског језика у оквиру Светосавске недеље

SSS7У петак, 24. јануара 2020. године, наставнице српског језика Бојана Никшић и Маријана Трифуновић организовале су угледну активност у својим одељењима осмог разреда у оквиру Светосавске недеље у школи.

Током угледног часа под називом Стопама Светог Саве ученици су говорили и анализирали стихове песника који су инспирацију пронашли у лику и делу Светог Саве, издвајали кључне теме и мотиве и говорили о њима на основу свог истраживачког рада. Полазна основа часа биле су златне лествице Михајла Пупина. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која обасјава наш пут кроз живот и води нас у живот пун вечне славеречи су Олимпијаде, мајке Михајла Пупина. Поштујући дело Светог Саве, васпитавала је сина говорећи му да, уколико жели да крене у свет о којем је слушао, мора да има још један пар очију – за читање и писање, јер постоји толико тога о чему не можемо сазнати ако не будемо умели да читамо и пишемо.
Ученици су уз подршку својих наставница самостално тумачили стихове песника Јована Јовановића Змаја, Светог владике Николаја, Милорада Поповића Шапчанина, Стевана Лазића, Светолика Р. Милосављевића и Милице Миладиновић Кесеровић и закључили да из дубине Савине вере и искрене посвећености свом народу долази његово велико дело.
Да је служио и Господу и народу, отворио прозоре да уђе светлосни зрак, да је био духовни див, наш јуначки соко, да нам и сад не да клизнут’ на стрменом путу, да је наука извор непресушни и хлеб насушни, а његов дух звезда над нашим школама и слично – истицали су ученици.

SSS1

SSS2

SSS3

SSS4

SSS5

SSS6

SSS7

SSS8

SSS9

SSS10

SSS11

SSS12