КРЕАТИВНОСТ НАШИХ УЧЕНИКА

ПУТОВАЊЕ КРОЗ СРПСКУ ИСТОРИЈУ

k1У оквиру предмета природа и друштво одељење IV4 реализовало је пројектну наставу на тему Путовање кроз српску историју. Под утиском једнодневног излета одлучили смо да месец новембар посветимо великанима наше прошлости, као и важним историјским споменицима.
Путујући од Тополе и нашег Карађорђа, преко Опленца и краља Петра I, стигли смо до савременог доба и драгоцених грађевина, као што је Музеј 21. октобар и Меморијални парк Шумарице. Кроз овај вид наставе ученици су успели на што сликовитији и оригиналнији начин да представе споменике наше историје. Они су научили много тога једни од других, сазнали су нове ствари из националне историје и, оно што је најважније, схватили су колико је важно своју историју и претке поштовати и чувати од заборава.

Њихови радови красиће део хола, испред школске библиотеке.

Одељење IV4

k2

k3

k4

k5

k6

k7

k8

k9

k10

k11

 

НАШ КРАЈ

Ученици одељења III6 са својом учитељицом Снежаном Бабић реализовали су пројекат на тему Западно Поморавље. Они су након обраде наставне јединице из природе и друштва, која је била везана за рељеф и воде нашег краја, направили на часовима чувара природе од пластелина рељеф чачанског краја који је био обогаћен еколошким порукама.

Одељење III6

k12

k13

k41

k15

k16

k17

k18

 

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО ЋЕЛИЈА

Када се изрази жеља да се научено примени кроз мали пројектни задатак, нестаје и бојазан да ли ће све бити баш како наука каже. Треба се изборити са данашњим материјалима; никад нисте сигурни шта је клеј, слајм и сл. Ученици то користе, па нам остаје нада да су бар родитељи упознати са тим новотаријама (да ли су безопасни или су штетни).

Тако смо колегиница Ана Вуловић и ја дозволиле ученицима да одаберу материјале за израду овог пројекта уз препоруку родитеља. Било је ту свега, од глине, пластелина, воска, стиропора, пур-пене, силикона, до гумених лоптица, картона, сунђера и неких нових материјала.

Тако је настало њено величанствоЋЕЛИЈА, мала, велика, животињска, бактеријска, биљна, амебна, пихтијаста, чврста, лоптаста, коцкаста… Уметничко дело или можда само показатељ њиховог труда, знања и маштовитости? Ученици су направили разне 3D моделе ћелија, али и стрип. Ученице шестог разреда стрип о амеби пренеле су на платно. Оне раде још један стрип о бактеријама и вирусима и заједно са осталим ученицима потврђују одличну корелацију ликовне културе, српског језика и биологије.

Аутори 3D модела ћелија су ученици из одељења V3, V5, VI1, VI4 и VI5.

Биљана Ускоковић Брковић, проф. биологије

kr1

kr2

kr3

kr4

kr5

kr7

krbio

 

ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКА КЛИСУРА

У оквиру Дечје недеље ученици млађих разреда са својим учитељицама и вероучитељем посетили су Овчарско-кабларску клисуру и истраживали природне лепоте краја и облике рељефа, који су једна од наставних јединица из природе и друштва. Инспирисани овим путовањем и откривањем необичности клисуре, ученици одељења IIIнаправили су неколико макета на којима су представили ток Западне Мораве кроз клисуру, Овчар, Каблар и рељеф краја.

Одељење III4

k19

k20

k21