ПУТЕВИМА СВЕТОГ САВЕ У РУСИЈУ

ssr8У понедељак, 25. 11. 2019. године, у холу Дома културе, Клуб Ксенија − руски језик, који промовише и негује српско-руске културолошке везе, организовао је књижевно вече под називом Путевима Светог Саве у Русију.
Ово вече представљало је једну у низу активности које су везане за велики јубилеј, 800 година независности Српске православне цркве, који је обележен током 2019. године. Циљ овог предавања био је да се укаже на паралеле које постоје између српске и руске државе и њихову вишевековну духовну повезаност.

Предавање је припремила Ксенија Радојичић, професор руског језика, која је указала на значајне везе између Срба и Руса, које су особито постале чврсте од времена Светог Саве и његовог одласка на Свету Гору, а нарочито од 13. века када је Законоправило доспело у Русију и утицало на темељ државности и духовности код Руса. Од тих дана, па све до данас, светосавски култ присутан је у Руској православној цркви, о чему сведоче храмови посвећени Светом Сави и Светом Симеону, као и многобројне фреске у руским манастирима и црквама.
Ученице наше школе Маша Штављанин и Ивана Нишавић, као и бивша ученица наше школе, гимназијалка Софија Димитријевић, учествовале су у програму читајући одломке из Житија Светог Саве, а цео програм био је употпуњен духовним песмама које је отпевао хор чачанске Гимназије.

Маша Штављанин VIII4

 ssr1

ssr2

ssr3

ssr4

ssr5

ssr6

ssr7

ssr9