НАШ БЛИСКИ СУСРЕТ СА СВЕМИРОМ

nbss12У уторак, 26. новембра 2019. године, у друштву наставника веронауке и грађанског васпитања, Ђорђа Чоловића и Владана Шипетића, посетили смо ОШ ,,Др Драгиша Мишовић” и планетаријум који је постављен у њеној фискултурној сали. Придружили су нам се и ученици одељења V/3, који су у ову авантуру кренули са својом разредном Маријаном Трифуновић и наставницом географије Маријом Савић. Незаборавно искуство било је лежати под звезданим небом планетаријума и слушати занимљиве приче о свемиру.

Различите планетаријумске пројекције, кратки филмови о њима и врло љубазан предавач учинили су да се забавимо, али и да научимо нешто ново о Северњачи и другим звездама, о Земљи и планетама које нас окружују. Проширили смо своја знања из области природних наука и показали предавачу колико о свемиру знамо, иако смо петаци. Предавач се потрудио да нам астрономију приближи укључујући нас у причу. Одгледали смо интересантне филмове из космоса и шалили се све време. Наш друг објекат нам је, заједно са предавачем, показао како се сударају галаксије, како им се тада мења облик, ток еволуције и како то може да траје милијардама година, чак и да настане једна џиновска супер-галаксија или неколико мањих – десетине мањих галаксија! Нисмо плесали као галаксије, али смо се слатко исмејали. Сазнали смо да Млечни пут, наша галаксија, жури великом брзином да се судари са нама најближом галаксијом. То ће се десити веома брзо, по речима предавача, отприлике за четири милијарде година.
Растали смо се после сат времена пуни устисака и са жељом да поново чујемо занимљиве приче о небеском своду и небеским телима. Верујем да међу нама има будућих астронома који ће откривати тајне свемира!

Исидора Кенић V/1

nbss1

nbss2

nbss3

nbss4

nbss5

nbss6

nbss7

nbss8

nbss9

nbss10

nbss11

nbss13

nbss14

nbss15

nbss16

nbss17

nbss18

nbss19

nbss20

nbss21

nbss22

nbss23

nbss24