СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА У НАШОЈ ШКОЛИ

СВЕТИ САВА   2019-2

Ученици и наставници ОШ „Милица Павловић” организовали су низ угледних активности у недељи уочи школске славе промовишући на различите начине дух светосавља и трајне моралне вредности. 
Векови су прохујали од времена када је Свети Сава свој народ крепио милошћу, правдом, истином, надом, братством, родољубљем и просветом; када је својом молитвом и благим речима покоравао и највеће непријатеље и подучавао све око себе. Данас, без обзира на разна искушења и недаће, не треба да заборавимо лик првог архиепископа и светитеља српског чија ће нам дела вечно обасјавати путеве. 

СВЕТОСАВЉЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

Дана 22. јануара у свечаној сали ОШ „Милица Павловић” одржана је духовна академија под називом Светосавље патријарха Павла, чиме је симболично почела Светосавска недеља. Вече је организовала Милица Матовић, проф. књижевности и српског језика.  У програму су учествовали ученици VI/2 и VII/3 одељења, као и Оливера Крупеж, проф. књижевности и српског језика. Програм је садржао драматизацију Кнежеве вечере, светосавске поруке патријарха Павла, рецитовање песама са родољубивом тематиком и вокално извођење духовних песама.  Овакве културне активности  представљају подстицај младим генерацијама да поштују  своје порекло и традицију,  да негују љубав према српском језику и да развијају свест о својим духовним коренима. 

I aktivnost

ЕТИЧКИ ПРИНЦИПИ У ЕПСКОЈ НАРОДНОЈ ПОЕЗИЈИ

У среду, 23. јануара, у свечаној сали ОШ „Милица Павловић” одржан је угледни час за ученике петог и шестог разреда на тему Моралне вредности  у епској народној поезији, који је организовала Оливера Крупеж, проф. књижевности и српског језика. Час је остварен као систематизација градива из народне књижевности, са проширивањем знања о мотивима из епских народних песама преткосовског циклуса. Истакнути су етички принципи  којима су се у тешким тренуцима руководили књижевни јунаци. 
Један од њих је, свакако, Јевросима која саветује свог сина Марка Краљевића:
Марко сине, једини у мајке,
не била ти моја рана клета,
немој, сине, говорити криво:
ни по бабу ни по стричевима,
већ по правди бога истинога;
немој, сине, изгубити душе;
боље ти је изгубити главу
него своју огр´јешити душу.

II aktivnost

СВЕТОСАВСКЕ ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ

Дана 24. јануара ученици осмог разреда учествовали су у радионици коју су организовали у свечаној сали Биљана Лукић, школски библиотекар, и вероучитељ Ђорђе Чоловић. Радионица је представљала дебату о људским врлинама и манама, гресима, праштању и о искушењима која окружују људе. Ученици су самостално долазили до закључка на које се особине односе одређене пословице које су им биле понуђене у оквиру радионице.  

III aktivnost

СТОПАМА СВЕТОГ САВЕ КРОЗ ПОЕЗИЈУ

У четвртак, 24. јануара, Бојана Вуловић, проф. српског језика, одржала је угледни час за ученике одељења VII/6 на тему Стопама Светог Саве кроз поезију. На часу су ученици казивали мање познате песме о Светом Сави и издвајали главне мотиве  који упућују на светосавски пут; најлепше речи, мисли и духовне вредности које асоцирају на нашег духовног просветитеља. Кључне речи из песама  на симболичан начин указују на пут којим и данашње генерације треба да ходају јер другог пута нема. Ученици су, слушајући песме, бележили те речи на стопе направљене од папира и лепили их на таблу, формирајући трновити пут Светог Саве, али и младих  генерације. Пут светосавља је пут светлости, вере, истине, просвете и напретка. 

IV aktivnost

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПРИЧЕ СЛАЂАНЕ ПАРЕЗАНОВИЋ

У свечаној сали ОШ „Милица Павловић”, у четвртак,  24. јануара у 19.00 организована је промоција књиге Приче Слађане Парезановић. Оливера Крупеж, проф. књижевности и српског  језика  приредила је прво издање четири приче Сунчица, Чаба, Анђела и Бомбонџија за Сајам школског издаваштва 2018. године. Књигу су илустровали професор разредне наставе Маја Кораксић и наставник ликовне културе Живота Драмлић, као и ученици. Уредница књиге Оливера Крупеж водила је програм у којем су своје приказе и рецензије казивали професори српског језика:  Мила Мутавџић, Богдан Пауновић, Сања Перовановић и Милица Матовић. Поред изнетих импресија о књизи  и о приповеткама Мајка и Исидора које нису у њој штампане, велику пажњу изазвала је Бојана Вуловић, проф. српског језика, која је драмски интерпретирала садржај приче Чаба. Оливера Крупеж упознала је посетиоце са садржајем приче Анђела, указујући на њене васпитне потенцијале.
Милица Милошевић, проф. српског језика, водила је на крају интервју са ауторком књиге Слађаном Парезановић која је открила у којој су мери слике из њеног детињства утицале на стваралаштво. Сви који су говорили о шест приповедака, на свој су начин изрекли да је ова књига дубок и бистар извор искустава из свакодневног школског живота: патње, усамљености, али и љубави, пријатељства и оптимизма што је на најлепши начин препоручује за школску лектиру, било на редовним часовима књижевности или на часовима одељењске заједнице.

V aktivnost

КВИЗ О СВЕТОМ САВИ

У петак, 25. јануара, Тања Ђорђевић и Јелена Јововић, професорке српског језика, организовале су за ученике 5. разреда квиз са питањима о животу и делу Светог Саве. Ученици су подељени у три групе и одговарали су на питања  и захтеве у оквиру четири игре: Ко зна, зна, Задужбине Немањића, Књижевност о Светом Сави и Асоцијације.  Питања нису била лака, али су ученици показали сјајно знање. Поред такмичарског духа који се код ученика свакако развија, квиз је био и едукативног карактера јер су ученици након сваког одговора добијали детаљније информације у вези са питањем на екрану, па су на тај начин стицали нова знања и проширивали већ постојећа. 

VI aktivnost

СВЕТИ САВА У НАРОДНИМ ПРИЧАМА

У петак, 25. јануара, Мирјана Маринковић, проф. српског језика, организовала је угледни час за ученике 6. разреда на тему Свети Сава у народним причама. Ученици одељења VI/1 имали су задатак да науче по једну причу о Светом Сави и интерпретирају је на свој начин. Час је започео светосавском химном. Већина ученика је драматизовала кратке приче о Светом Сави, а оно што је посебно важно је то да су сви ученици били укључени у креирање часа. 

VII aktivnost

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА САВРЕМЕНОГ РОМАНА ИЗ ЕДИЦИЈЕ ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН

У петак, 25. јануара, Бојана Вуловић, проф. српског језика, организовала је радионицу на којој је са ученицима одељења VIII/4 анализирала роман Јаје, млеко, вода. Ово је први роман из едиције Читалачки маратон који су ученици имали задатак да прочитају током ове школске године. Чланови читалачког клуба, њих 12 из овог одељења, одговарали су на истраживачка питања о садржају, тематици  и карактеризацији ликова. Основа анализе били су ликови из две сасвим различите средине – једног забаченог планинског села и великог града, њихово поступање у различитим ситуацијама, истицање моралних вредности једних и мана других. Оно што је ученицима било посебно интересантно јесте тема која је карактеристична за доба у коме живе: карактерне разлике међу њиховим вршњацима, порекло и социјални мотиви, помодарство, приклањање већини, ниподаштавање појединаца, осећај кривице, губитак мотивације, зависност од алкохола, здрави и нездрави стилови живота и сл.

VIII aktivnost

Бојана Вуловић, проф. српског језика