КОСОВСКО ХОДОЧАШЋЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

ppk1У среду, 12. децембра 2018. године, ученици одељења VI/2 и VII/3 су са својом наставницом српског језика Милицом Матовић, надахнути „Данима патријарха Павла”, коју је уз благослов наш град добио почетком новембра ове године, организовали културну манифестацију посвећену Његовој Светости патријарху Павлу. У уводном делу програма уживали смо у драматизацији Кнежеве вечере, здравици кнеза Лазара српским великашима и витезовима, као и одговору Милоша Обилића на кнежеву здравицу. Ученици Вук Петровић, Коста Милошевић и Арсеније Ковачевић рецитовали су песму „На Газиместану” Милана Ракића, а остатак програма посвећен је животу патријарха Павла, његовом мисионарењу и ходочашћу по Косову и Метохији, како кроз наизменично казивање наратора, тако и кроз делове беседе Матије Бећковића о Његовој Светости.

Издвојили бисмо патријархове речи које је изговорио дан након што је изабран за патријарха Српске православне цркве 1990. године: „Моје су снаге слабе, то сви знате. Ја се у њих не надам. Надам се у вашу помоћ, кажем и понављам, у помоћ Божју којом ме је и Он до сада држао. Нека буде Богу на славу и на корист Његовој цркви и нашем напаћеном народу у ова тешка времена. Ми немамо никакав програм патријаршијске делатности, наш програм је јеванђеље Христово.”
Наставница српског језика Оливера Крупеж казивала је беседу о патријарху Павлу, а након тога, ученице Јована Секулић, Јана Нешовановић, Лена Кнежевић и Милица Васовић рецитовале су песму „Грачаница” Д. Максимовић. Како би емоција још више испунила наша срца и душу, програм је био употпуњен композицијама: „Кад је Лазар пош’о на Косово”, „Будимо људи” и „Са Косова зора свиће”, које је извела наставница српског језика Милица Матовић. За техничку подршку био је задужен вероучитељ Ђорђе Чоловић.
Патријарх нас је телом напустио, али духом ће остати увек да бди над својим народом. И даље се води Косовски бој, али духовне борбе не престају. Косовски завет, отаџбину наших праотаца, постојање манастира и цркава, постојање косовских јунака, косовских мајки и вереница, косовске сирочади и постојање вечите духовне борбе, патријарх ће оснажити речима којима пулсира срце сваког Србина и данас.

Будимо људи!

Чланови Новинарске секције

ppk2

ppk3

ppk4

ppk5

ppk6

ppk7

ppk8

ppk9

ppk10

ppk11

ppk12

ppk13

ppk14

ppk15

ppk16

ppk17

ppk18

ppk19

ppk20

ppk21

ppk22

ppk23

ppk24

ppk25

ppk26

ppk27