ВЕЧЕ РУСКЕ ЖЕНСКЕ ПОЕЗИЈЕ

vrzp20У уторак, 13.11.2018. године, ученици одељења VII/6 су са својом наставницом српског језика Бојаном Вуловић посетили Вече руске женске поезије у клубу Дома културе. Овој књижевној вечери присуствовале су и наставнице српског језика Оливера Крупеж и Милица Матовић, као и велики број наших суграђана, љубитеља руске поезије и речи.

Ово дивно поетско вече, које је представљало романтично путовање кроз стихове двеју дама руског сребрног века, организовали су Клуб за промоцију руског језика „Ксенија-руски језик“ и Завичајно друштво „Чачани“. Сазнали смо много о животу, љубави и поезији Ане Ахматове и Марине Цветајеве; о њиховом утицају на руску и светску књижевност и суровим историјским условима у којима су стварале. Оно што нам је било најзанимљивије и на шта смо посебно били поносни јесте чињеница да су стихове на руском и српском језику казивале Маша Штављанин и Ивана Нишавић, ученице седмог разреда наше школе, као и гимназијалка Софија Димитријевић, бивша ученица наше школе.

Да ли сте знали?
Ана Андрејевна Ахматова била је знаменита руска песникиња, критичар и преводилац. Једна је од представника књижевног правца акмеизма. Почела је да пише песме са 11 година. Прва збирка јој је изашла 1912. Песме је објављивала под псеудонимом Ахматова (татарско презиме њене баке), јер се оцу није допадала идеја да их објављује под правим презименом. У Совјетском Савезу сматрана је за буржоаску песникињу. Било јој је забрањено да објављује поезију, па је живела од преводилаштва и есејистике. Преживела је oпсаду Лењинграда и писала о њој. После Стаљинове смрти, режим је допустио објављивање цензурисаних издања Анине поезије.
Дело Ахматове је у распону од кратких лирских песама до великих песничких дела, попут њеног главног дела Реквијем. Анине омиљене теме су пролазност времена, успомене и тешкоће живота и књижевног стваралаштва под диктатуром.
Марина Ивановна Цветајева била је руска и совјетска лирска песникиња и писац. Бавила се темом женске емоције. У своме делу комбиновала је две школе, школу акмеизма и симболизма. Студије је завршила на познатом француском универзитету Сорбона.

Милица Милошевић VII/6, члан Новинарске секције

vrzp1

vrzp2

vrzp3

vrzp4

vrzp5

vrzp6

vrzp7

vrzp8

vrzp9

vrzp10

vrzp11

vrzp12

vrzp13

vrzp14

vrzp15

vrzp16

vrzp17

vrzp18

vrzp19