ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

spomЈедног лепог октобарског дана одељење IV/4 и остали четвртаци кренули су на екскурзију.
После дуже вожње стигли смо у Тополу. Доручак је био организован у дворишту Карађорђевог конака. После предаха и, наравно, игре, отишли смо у обилазак конака, тј. у кућу Ђорђа Петровића. Између осталог, ту смо могли да видимо разно оружје, слике и његов прибор за писање. Одмах поред куће он је подигао цркву.

Посетили смо и кућу краља Петра I Карађорђевића, која је претворена у музеј. Она поседује доста лепих слика, докумената, а посебно нам је привукла пажњу дијадема краљице Марије са праменом њене косе. Обишли смо и цркву светог Ђорђа, чију је изградњу започео краљ Петар I Карађорђевић. Ентеријер је урађен мозаик техником. Ту се налази и породична гробница династије Карађорђевић. Опленац је познат и по виноградима, а прве је засадио кнез Александар Карађорђевић.
Следеће одредиште био нам је град Крагујевац. Приликом посете Шумарицама и музеју „21. октобар“, чули смо причу и видели споменике, хумке, слике и писма која сведоче о стрељању Срба од стране Немаца у Другом светском рату.
Наша екскурзија завршила се посетом Акваријуму, где смо видели егзотичне и ретке врсте животиња. Кући смо се вратили пуни лепих утисака. Наравно, сада жељно ишчекујемо неко ново заједничко путовање.

Теодора Драмићанин IV/4

četvrtaci