ОСМАЧКА ЕКСКУРЗИЈА

Дана 11.10.2018. године кренули смо на тродневну екскурзију. Уз једну успутну паузу у мотелу Стари храст, стигли смо у манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића, који је саграђен 1418. године. Дочекали су нас монаси који су нам казивали о историјским околностима у којима је манастир саграђен, као и о стилу градње манастира.

slika 1a

slika 1b

Након тога, посетили смо Ресавску пећину која је заштићени споменик природе. Дуга је 4,5 км, а чобани су је открили 1962. године. Изворни назив био јој је Дивљаковачка пећина, по крашком пољу у коме се налази.

slika 2a

slika 2b

slika 2c

Првог дана обишли смо и Гамзиград, археолошко налазиште близу Зајечара, које се од 2007. године налази под заштитом UNESCO-а.

slika 3

У хотел Србија Тис у Зајечару стигли смо око 20.00, затим смо вечерали, а од 22.00 забављали смо се у дискотеци. Занимљив је био тренутак када су у дискотеци пустили коло, сви наставници и ученици су играли.

slika 4

Сутрадан, након доручка у 8.00, кренули смо у обилазак Неготина, пре свега Мокрањчеве куће и музеја, а после тога имали смо око 40 минута слободног времена како бисмо се прошетали и упознали Неготин. Занимљив је био обилазак ХЕ Ђердап, ретко дозвољен посетиоцима, где смо сазнали на који начин ради фабрика за производњу електричне енергије.

slika 7a

slika 7b

У Кладову смо имали ручак и слободно време у центру града, а затим смо посетили Лепенски вир смештен у Ђердапској клисури. Име је добио по дунавском виру. Прве археолошке ископине урађене су 1965. године, а најзначајније које су пронађене 1967. су мезолитске скулптуре. Преноћиште смо имали у кампу Тео 4 на Сребрном језеру.

slika 10a

Трећи дан екскурзије започели смо посетом Виминацијума. Виминацијум је археолошко налазиште у близини Пожаревца. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а једно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије.

slika 5a

slika 5b

slika 5c

У Виминацијуму смо се задржали око један сат, а затим наставили ка Смедереву и Смедеревској тврђави коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић 1428. године. Дизајн и архитектура тврђаве су прелепи. Она садржи четири артиљеријске куле које су Османлије додале накнадно. Осим ове измене, на тврђави ништа није мењано у односу на њену првобитну градњу.

slika 6a

slika 6b

slika 6c

slika 6g

Такође, још један споменик културе од изузетног значаја привукао је нашу пажњу...Манастир Покајница који се налази код Велике Плане и посвећен је преносу моштију Светог Оца Николаја Мирикијског (летњи Свети Никола).

slika 8

Манастир Копорин важи за место у коме се дешавају чуда и познат је по томе што млади парови који немају порода долазе и моле се над моштима деспота Стефана. Манастирска црква подигнута је за време деспота Стефана (1389 – 1427).

slika 9

У Великој Плани смо имали паузу за ручак и у повратку смо свратили у тржни центар Плаза у Крагујевцу, где смо имали сат времена слободно за обилазак. Око 21.00 стигли смо у Чачак. Ово је била дефинитивно најбоља екскурзија, најмање напорна, а ипак садржајна и забавна.

Ивана Глишовић и Мина Матовић VIII/6