ЕВРОПСКИ ВИКЕНД ПОСМАТРАЊА ПТИЦА 2018. ГОДИНЕ
25 чудесних година

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позвало је и ове године љубитеље птица и природе да буду део велике прославе, 25 година Европског викенда посматрања птица:

„Међународни савет за заштиту птица (ICBP) основан је 20. јуна 1922. године у Лондону као прва међународна организација за заштиту природе. Почетком деведесетих година прошлог века започета је реформа која се завршила 3. марта 1993. када је почела са радом нова организациона структура под новим називом: BirdLife International.
Прва заједничка активност партнера у оквиру BirdLife International одржана је 9. и 10. октобра 1993. године када је у више од 100 земаља одржано „Светско посматрање птица” (World Birdwatch). Тада, као и данас, основни циљ је указивање на потребу заштите птица селица, очување њихових станишта, места на којима се одмарају током сеобе и места на којима зимују.
После великог успеха првог догађаја, на опште задовољство учесника, европско партнерство BirdLife International одлучује да догађај организује сваке године под називом Европски викенд посматрања птица(EuroBirdwatch). Зато 2018. свечано прослављамо 25-годишњицу Европског викенда посматрања птица и залагања за заштиту птица селица и њихових станишта...”

У циљу заштите птица и њихових станишта на простору чачанске општине, Друштво „Сове на опрезу” и Туристичка организација Чачка, организовали су за ученике свих чачанских школа излет у Овчарско-кабларску клисуру.
Као једни од оснивача Друштва „Сове на опрезу” били смо почаствовани да учествујемо и бар мало помогнемо у организацији.
Наши седмаци и осмаци имали су прилику да посете орнитолошки камп на више локација у Заграђу, упознају начине хватања и прстеновања птица и њихово безбедно ослобађање у природу где и припадају. Звезда дана била је женка црне жуне, највећа птица из породице детлића и строго заштићена врста. Јунак дана био је орнитолог Иван Ђорђевић који ју је спретно и брзо ослободио мреже, измерио потребне вредности, прстеновао и пустио у слободно небо. Велика сеница, плава сеница и црвендаћ су још неке птичице које смо на излету боље упознали.
Други део дана био је посвећен посматрању птица са катамарана, где смо забележили нешто мање птица водених станишта: патке глуваре, мандаринке, сиве чапље, велику белу чапљу и великог вранца.
Домаћини су нам били, као и увек, Горан и Гавро. 
Са нама је била и Тамара Стевовић, гимназијалка завршне године, ђак Истраживачке станице ,,Петница”, али и наш бивши ђак, која је темеље биолошке науке поставила у нашој школи и према сопственом уверењу схватила колико је важно стално учити и тежити бољем и изазовнијем.
Наши другари Зоран и Гашо организовали су у Овчар Бањи одличан интерактивни квиз и изложбу заштићених врста. У квизу смо победили другаре из „Вука” и витешки се поздравили.
Планинарско друштво „Каблар” упознало нас је са својим активностима и позвало на даљу сарадњу.
Доктор Жељко је стрпљиво усмеравао дурбин ка врху Каблара, како бисмо могли да посматрамо шта се дешава на литицама ове планине. Занимљиво је било сазнање да, када се удружи јато гавранова који кружи планином, успешно отерају сокола.

Хвала Зорану, Гашу, Горану и доктору Жељку што увек мисле на нас, што су нам омогућили сјајно дружење и лепо искуство у заштити небеских путника!

EBW18

evpp1

evpp2

evpp3

evpp4

evpp5

evpp6

evpp7

evpp8

evpp9

evpp10