НОЋ СЛАВУЈА

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, 19. маја 2018. организовало је први пут Ноћ славуја у Београду, Новом Саду, Сремској Митровици и Чачку.

Као прави заштитари брзо смо се организовали. Изазвали смо пажњу суграђана ношењем цртежа људског ува (као знак слушања птичје песме) и модела славуја који смо добили од нашег верног пријатеља Драгише Гаша Петровића. Обала Западне Мораве је била препуна шетача, локали пуни посетилаца, у близини се одржавало атлетско такмичење са мноштвом деце… али са старих стабала се јасно чуло цвркутање и дивне песме тих мајушних створења које не успевамо да видимо док не полете. Трудимо се да препознамо ко се то оглашава упркос дечјој граји и жуборењу Мораве. Било је ту врабаца, бргљеза, чворака, обичне зебе и вероватно још певача, али ми смо журили да чујемо краља песме.
Гашо нас води узводно и залазимо у густо грмље са типично проређеним врбацима. Као добри домаћини, птице нас својом песмом прате, па нам ни комарци као „роде“ нису могли ништа, тек понеки убод. И у тренутку, добијамо све одједном, песму и причу о малом славују, бег патке са пачићима на супротну страну обале и одсуство комараца – или их ми више нисмо примећивали.
Слушали смо оглашавање које је синоним за лепоту птичје песме. И како рече један заштитар: „Песма славуја долази до изражаја тек кад остале птице утишају своја свирала, а он настави са својом серенадом и током ноћи. Управо из тог разлога организујемо шетњу у предвечерје“.

Више о малом славују погледајте овде, а затим послушајте песму коју сигурно знате – песма славуја.

Хвала Гашу за несебично дељење времена са нама.

Забележено на страницама Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и Сове на опрезу.

https://bioteme.wordpress.com

ns1

ns2

ns3

ns4

ns5

ns6

ns7

ns8

ns9

ns10

ns11

ns12

ns13

ns14

ns15

ns16