lk1

 
  Ликовна колонија

  у оквиру
  Истраживачког пројекта Надежда
  Петровић

У суботу, 24. 3. и недељу, 25. 3. 2018. у свечаној сали одржана је ликовна колонија у оквиру Истраживачког пројекта Надежда Петровић.

Млади истраживачи до сада су установили списак расположиве литературе у школској библиотеци, Уметничкој галерији, Историјском архиву и Градској библиотеци; проучили су и приказали историјске околности у Србији и Европи крајем 19. и почетком 20. века, у којима је знаменита чачанска сликарка живела и радила; фотографисали су и описали родну кућу и места у Чачку која носе њено име; тренутно се баве израдом биографије велике суграђанке. 
На ликовној колонији ученици који цртежима, бојама и сликама успешно изражавају свој доживљај света радили су репродукције најпознатијих експресија којима је Надежда Петровић српску уметност увела у тадашње токове европског уметничког израза. Пејзажи и портрети сликани истим техникама којима је чачанска сликарка осликавала свет у својим уметничким делима воде нас кроз сва четири најзначајнија периода њеног стваралаштва: минхенски, српски, париски и ратни.
Колонија је отворена кратким филмом Василија Лазовића и Андрије Симеуновића о уметничком изразу Надежде Петровић. Пригодна визуелна презентација њене уметности, техника и најзначајнијих слика дело је Оливере Миловановић и Милене Луковић и оба дана била је саставни део креативног декора колоније. Сви наведени ученици су из одељења VIII5.
Следеће ученице додале су истраживачком пројекту уметничку ноту у виду репродукција: Ивона Лазовић VIII3, Магдалена Ћурчић VIII5 (која је и аутор стилизованог приказа скулптуре Ивана Мештровића која краси лого пројекта), Анастазија Ненадић VII1, Мина Пешић VII2, Мима Василијевић VI1, као и некадашње ученице наше а сада Уметничке школе: Сара Поледица (први разред) и Милена Карапавловић (други разред). Њима су се у изради репродукција придружиле Ђурђа Радуловић IV4 и Јана Мутлак IV4, а у раду ликовне колоније учествовали су и наставници Сања Живановић, Оливера Николић и Живота Драмлић.
Најмлађи учесници, од предшколског узраста до четвртог разреда, на свој начин допринели су уметничком изразу и атмосфери која је оплеменила школски амбијент.
Посебну захвалност дугујемо Михајлу Божовићу VIII1, који је уметничким фотографијама овековечио рад ликовне колоније.

Катарина Драмлићанин, координатор

lk2

lk3

lk4

lk5

lk6

lk7

lk9

lk8