ПТИЦЕ ЧАЧКА И ОКОЛИНЕ

У ОШ „Драгиша Мишовић“ представљена је књига Птице Чачка и околине, аутора – чланова и оснивача Друштва љубитеља природе и птица Сове на опрезу, наших другара, Зорана Рајичића, Драгише Гаша Петровића, Горана Николића и др Жељка Енгелмана.

И ми из „Милице“ део смо те дивне екипе ентузијаста, који је организовано почињао овај племенит и значајан задатак, кроз међународни пројекат WWF (Светски фонд за заштиту природе), са називом који сада носи наше удружење и представља синоним за заштиту птица и природе у чачанском крају. (О активностима наших некадашњих ученика можете погледати на двојезичном блогу Сове на опрезу, из сада већ давне 2012.године.)

Књига прва, Птице Чачка и околине настала је као потреба за примереном литературом у активностима које удружење спроводи за ученике, почев од низа предавања, излета, радионица на отвореном, манифестација Ноћ сова, фото и ликовних конкурса, изложби. Разлог је очигледан, имајући у виду и како је приручник Кућице и хранилице за птице, у издању Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, „разграбљен“ од стране ученика.

Од 231 птице која се може видети и чути на простору Чачка и околине, у књизи је обрађено 100 птица које вреди упознати. Преостале птице, надамо се, биће обрађене у књизи бр.2.

На представљању књиге, посетиоци – већином биолози из чачанских школа, могли су изблиза да уживају у друштву једне прекрасне шумске сове, са баршунастим перјем, која је имала срећу што о њој тренутно брине наш другар Гашо који ће је, након незгоде на путу и ветеринарске бриге, за неколико дана пустити у њено природно станиште – шуму. Ово није први пут да реагују другари из Друштва, и по позиву грађана, заједно са ветеринаром др Шојићем, спасу живот овим малим, чудесним створењима.

Не заборавите – птице су наши савезници, имајте то на уму сваки пут када осетите глад, изнемоглост, жеђ, јер птицама је још горе, помозите им када можете. За мале птице, довољно је мало сунцокретовог семена, можда нека хранилица и/или кућица, биће вам захвалне, а ви нећете бринути о штеточинама у вашој близини.
Захваљујемо се нашем домаћину, Наташи Басарић, проф. географије на срдачном гостопримству.

Како су медији забележили овај догађај, погледајте овде.

Биљана Ускоковић Брковић
https://bioteme.wordpress.com/

ptice4

ptice2

ptice1

ptice3

ptice5

ptice6