ПРЕДСТАВНИЦИ РУСКОГ ДОМА У ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ

На иницијативу Биљане Лукић, школског библиотекара, поводом, сада већ традиционалне Вечери руске поезије и музике у организацији Оливере Крупеж, председнице Подружнице Друштва за српски језик и књижевност за Моравички округ, у понедељак, 25. децембра 2017, нашу школу посетиле су Олга Голубева, шеф одсека за образовање при Руском дому и Јулија Зорић, координатор образовног програма Руског дома.

Током пријатне и конструктивне посете изнети су предлози неких активности које би допринеле продубљивању сарадње између установа. Представници Руског дома изразили су задовољство због нашег интересовања за руски језик и културу и упутили су нам позив за гостовање наших ученика и наставника. За ту прилику биће припремљен пригодан културно-уметнички програм којим ћемо представити своју школу, а биће размотрене и друге могућности за укључивање представника Руског дома у активности наше школе.
Наши гости поклонили су школској библиотеци 73 вредне књиге међу којима су нова издања руских класика и изузетне монографије о Русији, њеним храмовима и знаменитостима, као и о руским великанима. Добили смо и примерке књижевних часописа и оних у којима се негује традиција и култура руског народа, песмарице и књиге о језику...
Врло слојевити српско-руски односи кроз историју нису довољно истражени, али су трајали вековима и оставили трагове великог доприноса свеукупном развоју наше земље. Програмски садржаји који упућују на везе између два словенска народа биће предмет истраживања и тема за пројектну наставу истицање свести о себи и другима.
ОШ „Милица Павловић” одувек је центар многих културних збивања, а успостављање сарадње са Руским домом обогатиће њене образовне и васпитне потенцијале. Богата руска књижевност и култура, као и дубоке историјске везе српског и руског народа пружају неограничене могућности за стицање нових знања и разумевање сопствене историје и културе.
Вече руске поезије и музике окупиће и наредне године љубитеље руске књижевности, уметности и музике, а разноврсна публика имаће прилику да ужива у богатом културном програму.
Медији о овом догађају
https://tvlav.rs/2017/12/26/cacak-ruski-dom-poklonio-knjige-milica-pavlovic-video/

https://tanjadjordjevic.blogspot.rs/

prd1

prd2

prd3

prd4

prd5

prd6

prd7

prd8

prd9

prd10