НАУЧНИ ДАН У ИНСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО, 1.део

„Чачански крај је од давнина познат као изразито воћарско подручје. У њему су још у доба Немањића гајене разне сорте јабука, крушака, шљива, па чак и питомог кестена. Стога није случајно што је на месту садашње локације Института још 1898. године формиран Воћно-лозни расадник, међу првима у тадашњој Краљевини Србији.”

Ми смо добили прилику да упознамо Институт изнутра, установу која се данас бави научно - истраживачким радом из области биотехничких наука.
У суботу, 28.октобра одржан је први део едукативног програма са следећим темама:
1. радионица: Хемијска анализа земљишта, модератор др Мира Милинковић
2. радионица: Рационално и одрживо коришћење земљишта - најзначајнији ресурс у ланцу производње хране, модератор др Маријана Пешаковић
3. радионица: Ракија - симбол Србије, модератор др Бранко Поповић
4. радионица: Сува шљива од Обреновића до данас, модератор др Олга Митровић
Низом активности током реализације радионица, ученици су имали прилику да се упознају са: педолошким саставом земљишта повезујући сазнања из хемије, биологије и географије, методама којима се одређује састав земљишта, одрживом коришћењу земљишта, засејавањем подлога у научној лабораторији, микробиолошком ђубриву, методама добијања ракије и традицији производње сушене шљиве у Србији.
Сјајни модератори су привукли пажњу ученика. Посебан утисак на њих је оставила могућност да самостално засеју подлогу земљишним микроорганизмима, у Петријевим шољама, на којима су написали своја имена, а резултате ће добити за десетак дана. Ни конзумација воћа, сувих шљива, па чак и дегустација ракије (у промилима ) није изостала.
Други део четворочасовног програма је заказан за 11.новембар са новим темама и модераторима.
Програм је реализовало дванаест ученика - истраживача, од 6 до 8.разреда, плава смена, и предметни наставник Биљана Ускоковић Брковић.
Хвала нашем домаћину, др Слађани Марић која је учинила све да се осећамо одлично.

Биљана Ускоковић Брковић, проф.

IV1

IV2

IV3

IV4

IV5

IV6

IV7

IV8

IV9

IV10

IV11

IV12

IV13

IV14

IV15

IV16

IV17

IV18

IV19

IV20

IV21

IV22

IV23

IV24

IV25

IV26

IV27