САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2015.

Због бројних активности у школи, концерт који су реализовали ученици наше, истовремено и Музичке школе, одржан је 27. марта, у препуном биолошком кабинету. А разлог је са поводом. Молимо Вас да прочитате неколико реченица и заједно осветлимо проблем. 

Сат за нашу планету девети пут се обележава широм Земље, а седми пут у Србији. Милиони људи ће се удружити како би показали да се може утицати на климатске промене, а ми желимо да радимо с њима како би достигли стварна и одржива решења за нашу планету.
Нама је ово трећа година, и у суботу, 28.марта, од 20.30 до 21.30 школска светла биће искључена.
Кроз симболично гашење светала, придружујемо се највећој светској иницијативи која је до сада укључила стотине милиона људи у свету.
Зашто?
Од 1990. године свет је искусио 12 најтоплијих година, од како се температура мери и бележи. Према Агенцији за заштиту животне средине Србије, температуре расту и у Србији, а посебно у последњих 15 година.
Екстремни догађаји попут великих пожара, поплава, ерозија земљишта, олуја и таласа тропских врућина привлаче пажњу медија и свеопште јавности. Статистичке анализе показују да је настанак ових појава повећан због климатских промена.
Доказано је да се глобално загревање не догађа само од себе и да је последица антропогеног утицаја. У овом тренутку просечна температура на Земљи је за 0.8 степени виша него пре индустријске револуције, односно пре него што су људи масовно почели да троше фосилна горива и гомилају угљен-диоксид у атмосфери.
Овакав тренд емисије угљен-диоксида могао би да повећа просечну Земљину температуру за 1,4 - 6,4°C до краја овог века.
Верује се да повећање температуре већ изнад 2 °C би довело до опасне промене климе и разорног утицаја на биљне и животињске заједнице.
Шта ми можемо да учинимо?!
Од критичне важности је да смањимо емисије гасова који појачавају ефекат стаклене баште.
Србија има одличне могућности да уштеди енергију - штедњом енергије и преласком на обновљиве изворе енергије - хајде да то искористимо!

Добре идеје за уштеду енергије

1. Користи сијалице за уштеду енергије. Скупље су од обичних сијалица, али на крају уштедиш новац, јер користе само око четвртине струје да би давале исту количину светлости. А и трају четири пута дуже од обичних сијалица!
2. Избегавај модус ”stand-by” и гаси светла. Угаси телевизор, видео, линију и компјутер када их не користиш - они могу да потроше између 10 и 60% струје коју користе када су на ”stand-by”! Угаси светло када ти не треба - тако се енергија штеди већ после минут или два. Искључи монитор компјутера када си на паузи.
3. Користи уређаје који штеде енергију. Ако купујеш веш машину, фрижидер, судо машину или рерну, купи модел који највише штеди енергију, а који можеш да приуштиш. Можда су скупље, али се исплате кроз мање рачуне за струју. Исто важи за канцеларијску опрему као што су компјутери, фотокопир машине, штампачи.
4. Угради добру топлотну изолацију у својој кући. Ово је један од најефикаснијих начина да се уштеди енергија и новац. 50% топлоте може побећи кроз зидове, кровове и подове са лошом изолацијом.
5. Пери економично. Веш и судо машину користи само кад се напуне. Користи прашак за прање који одговара прању на ниским температурама и економичне програме. Смањи коришћење топле воде туширањем уместо купања.
6. Стави поклопац! Можеш уштедети и до 30% енергије стављањем поклопца на шерпу док куваш.
7. О фрижидеру. Не држи врата фрижидера отворена дуже него што је неопходно, храна коју стављаш у фрижидер или замрзивач нека се потпуно охлади, отапај храну природно. Ако је могуће не стављај штедњак и фрижидер/замрзивач један до другог.
8. Иди пешке, бициклом и користи јавни превоз. Гориво које сагори у мотору твог аутомобила ствара просечно 2,5 kg CO2 емисије по литру горива.
9. Ако не мораш да возиш, вози се са неколико људи у истом аутомобилу или користи аутомобил који штеди енергију ако је то могуће. Вози се са колегама или пријатељима у једном аутомобилу - чак трећина вожњи је вожња на посао. Емисија CO2 из твог аутомобила може се смањити за чак 75% комбиновањем бензина и електричног мотора у хибридном аутомобилу.
10. Смањи употребу топле воде. Туширај се мало краће, како би сачувао и воду и енергију потребну за загревање воде.
11. Засади дрво. Дрвеће везује угљен диоксид из атмосфере и користи га као извор енергије за производњу кисеоника који дишемо. У зависности од географске локације, дрво може да апсорбује од 300 до 3000 килограма угљен-диоксида у току свог животног века.

ИСКЉУЧИ СВЕТЛО, ОСВЕТЛИ ПРОБЛЕМ!

( Коришћени подаци www.wwf.rs )

Ученици 8/3, 8/4 и 8/5

ISOP1

ISOP2

ISOP3

ISOP4

ISOP5

ISOP6

ISOP7

ISOP8

ISOP9

ISOP10