ЕВРОПСКИ ВИКЕНД ПОСМАТРАЊА ПТИЦА 2014. (EUROBIRDWATCH14)

Европски викенд посматрања птица постоји већ двадесет година и окупља људе из четрдесет земаља. Манифестација има за циљ веће образовање људи о птицама и њиховој сеоби. Поред тога, идеја је да се људима укаже на потребу заштите све угроженијих птица и њихових станишта.

Нама је ово трећа година сарадње са Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије и ми смо попут целе Европе посматрали птице! Наш водич чика Гашо повео нас је у чудесну пустоловину дуж обале Западне Мораве, од градске бране до бране у Парменцу. Висок ниво водостаја утицао је на нешто мањи број птица него претходних година. Уочили смо: сиве чапље, водомара, малог гњурца, великог вранца, детлиће, више врста сеница, птице из реда врана, врапце и друге. Пустош коју је оставила поплава отежавала нам је кретање уз обалу због оборених стабала, огромног корова, лишћа које скрива птице од наших погледа, али многе врсте могли смо да чујемо и препознамо уз стручну помоћ чика Гаша и наставнице.
Желимо да и наши другари упознају природне лепоте које имамо као и проблеме са којима се ово подручје сусреће. Значајна и занимљива места, чак у нашој непосредној околини, за многе нажалост остају непознаница. Учимо да живимо у хармонији са природом и да је чувамо.
Занимљиво је да су нас од бране купалишта до бране у Парменцу, и у повратку, пратили пси луталице, њих дванаест. Нас је било двадесетчетворо, из осмог, седмог и шестог разреда, два средњошколца и наставница Биљана. Данашње посматрање забележиле су ТВ Галаксија 32 и дописништво РТС-а из Чачка.

Милица Петровић VIII/5 и Лазар Јовичић VIII/4

prilog8slika1

prilog8slika2

prilog8slika3

prilog8slika4

prilog8slika5

prilog8slika6

prilog8slika9

prilog8slika10

prilog8slika11

prilog8slika12

prilog8slika7

prilog8slika8

prilog8slika13

prilog8slika14

prilog8slika15

 

prilog8slika16

prilog8slika18

prilog8slika19

prilog8slika20

prilog8slika21

prilog8slika22

prilog8slika23

prilog8slika24

prilog8slika25

prilog8slika26